‘Oorlog is de stad niet zonder gevolgen voorbij gegaan’

Fotoboek met niet eerder uitgebracht materiaal over Middelburg in bezettingstijd

DOOR EUGÈNE DE KOK

MIDDELBURG - Lachende Duitse soldaten op het perron van Middelburg, aan aantal lichtschepen aan de Loskade en twee visleursters uit Arnemuiden die in de Stationsstraat in de Zeeuwse hoofdstad worden gadegeslagen door een groepje militairen. Het is slechts een kleine greep uit de nooit eerder gepubliceerde foto’s, die Paul Voskamp heeft gebundeld in het boek ‘Middelburg 1940-1944’.

Het is het vierde boek in de reeks ‘Zeelandfoto WO2’ van Middelburger Paul Voskamp. Eerder stelde hij boeken samen met niet eerder gepubliceerde afbeeldingen van Batterij Dishoek, Zoutelande en Westkapelle en Vlissingen. Hans Sakkers heeft opnieuw de teksten geschreven. De amateurhistoricus heeft de bijschriften en inleiding verzorgd. “Dit jaar bestaat de Zeeuwse hoofdstad Middelburg acht eeuwen. Zo’n lange geschiedenis kent bewogen tijden. De Tweede Wereldoorlog is de stad zeker niet zonder gevolgen voorbij gegaan”, schrijft Sakkers, die doelt op de verwoestende stadsbrand van 17 mei 1940. Hij gaat in zijn inleiding onder meer in op de discussie over de oorzaak van de brand, die vorig jaar met de publicatie van het rapport ‘De brand van Middelburg’ van een commissie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (voorlopig) werden beslecht.

Ruïnes In het boek speelt de stadsbrand vanzelfsprekend ook een grote rol. Net als in de andere boeken van Voskamp zijn vooral privéfoto’s van Duitse soldaten te zien.

Daarom zie je bijvoorbeeld een afbeelding van een Duitse soldaat, die met een vrouw in Walcherse klederdracht kijkt naar de ruines van het Abdijcomplex in Middelburg.

Verderop staan drie Duitse soldaten voor de overblijfselen van de kapot gebombardeerde provinciale bibliotheek en kom je een groepje militairen tegen, die wandelen bij de Nieuwe Kerk, waaruit de torenklok is gevallen. “Het is uniek materiaal”, zegt Voskamp. “Ik denk dat het veel zegt over de oorlogsjaren.

‘Denk na over boek Dit soort beeldmateriaal wordt vaak ondergewaardeerd.”

Zelf is hij enthousiast over een foto van twee Duitse soldaten, die met paard en wagen in de Breestraat, voor de ‘Sleeperij van P. Ingelse’, staan. “Het is een echte privéfoto, die volgens mij zeer sprekend is.”

Collectie Voskamp is handelaar in historisch beeldmateriaal.

Hij koopt en verkoopt foto’s over de hele wereld, maar afbeeldingen van en over Walcheren heeft hij nooit van de hand willen doen. Hij heeft in de loop der jaren dan ook een collectie van vele duizenden foto’s opgebouwd. “Ik wilde er al lang graag iets mee doen. Ik heb voor boeken van andere mensen wel eens dia’s en foto’s aangeleverd, maar het gros is nog nooit gepubliceerd.”

Voskamp weet nog niet welk deel van Walcheren in bezettingstijd hij in zijn volgende boek wil belichten. “Ik denk ook na over een boek over heel Nederland, met foto’s uit Amsterdam, IJmuiden … noem maar op. Dat is een hele klus, zeker omdat ik alles zelf doe.” Wie het boek ‘Middelburg 1940-1944’ wil bestellen kan dat doen via de website www.zeelandfotowo2. nl of bellen met 0118-613247. Er zijn ook exemplaren te koop in de boekhandels.

‘Denk na over boek over Nederland’